Meer informatie of direct aanmelden?

Gezellig en bruisend wonen op een historische plek in Roermond

Proteion RCG, Roermond

In hartje Roermond, aan het mooie Munsterplein, ligt Proteion RCG. Hier bieden we intensieve zorg, begeleiding en behandeling aan mensen met lichamelijke en psychogeriatrische zorgvragen. Een fijn thuis als zelfstandig wonen niet meer mogelijk is.

Delen van het historische RCG - Roomsch Catholijck Godshuis - zijn al meer dan 250 jaar oud. In de oude delen van het zorgcentrum wordt de rijke historie gekoesterd. Andere delen zijn vernieuwd. Het geheel komt statig en toch huiselijk samen en maakt van RCG een bijzondere plek om te wonen, van alle gemakken voorzien en in het hart van de bruisende binnenstad.

Over RCG

Wonen

RCG is een zorgcentrum in Roermond met diverse soorten appartementen. 

Appartementen voor mensen met een lichamelijke zorgvraag en/of dementie

Er zijn 76 appartementen voor mensen met een lichamelijke zorgvraag (somatiek) en 45 appartementen voor mensen met dementie (pg). Klik hier voor meer informatie.

Appartementen voor eerstelijns (kortdurend) verblijf  

RCG beschikt over 18 appartementen voor eerstelijns verblijf. Mensen komen hiervoor in aanmerking als ze tijdelijk zorg nodig hebben die ze thuis niet kunnen organiseren. Dit betreft bijvoorbeeld herstelzorg na een ziekenhuisopname. Deze zorg wordt vergoed vanuit de zorgverzekeringswet. Ook mensen waarvan de mantelzorgers gebruikmaken van respijtzorg, omdat ze even op adem willen komen, komen in aanmerking voor deze appartementen. Respijtzorg wordt vergoed vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Om gebruik te kunnen maken van respijtzorg, dient eerst een Wmo-beschikking bij de gemeente te zijn afgegeven.

Appartementen voor deeltijdverblijf  

RCG heeft een aantal appartementen voor deeltijdverblijf binnen de Wet langdurige zorg (Wlz). Deeltijdverblijf is een combinatie van thuis wonen en in een zorgcentrum wonen. Mensen met een Wlz-indicatie wonen op vooraf vastgestelde tijdperioden een aantal dagen per week thuis en een aantal dagen in het zorgcentrum. Deeltijdverblijf maakt het mogelijk om langer thuis te blijven wonen en de overstap naar het zorgcentrum meer geleidelijk te laten verlopen.  

Deeltijdverblijf kan vooralsnog alleen aangevraagd worden door cliënten van Proteion Thuiszorg en cliënten die in (de directe omgeving van) Roermond wonen.  

Appartementen voor echtparen 

RCG beschikt ook over een aantal echtparenappartementen voor stellen die samen willen wonen in het zorgcentrum. De appartementen hebben een grote woonkamer, slaapkamer, badkamer en een apart toilet. Om in aanmerking te komen dient minimaal één partner een Wlz-indicatie te hebben. 

Zorg en behandeling

Naast een fijn thuis biedt RCG goede zorg en behandeling. Al onze bewoners hebben zorg nodig, elk met een ander accent vanwege hun specifieke achtergrond en beperkingen. In de geborgenheid van kleinschalige afdelingen bieden wij onze bewoners de ondersteuning die past bij hun zorgvragen en belevingswereld. Daarbij gebruiken we ook slimme hulpmiddelen, zoals de CRDL en de Tovertafel. Deze hulpmiddelen bieden geborgenheid, stimuleren het geheugen en toveren een glimlach op het gezicht.

Familie altijd welkom

Graag verwelkomen wij naasten en familie in ons zorgcentrum en in het huis van de bewoners. Zij kunnen op elk moment van de dag langskomen, met de bewoner op pad gaan of aanschuiven aan tafel. We streven ernaar dat familieleden zich maximaal betrokken voelen bij het leven en de zorg voor hun naaste.

Veelzijdig RCG

Dagbesteding 

Nagenoeg elke dag worden bij Proteion RCG passende activiteiten georganiseerd voor de bewoners, maar ook voor zelfstandig wonende ouderen die behoefte hebben aan een actieve daginvulling. Het programma varieert van dag tot dag en wordt afgestemd op de mogelijkheden en wensen van de bewoners. Denk aan beweegactiviteiten, muziekactiviteiten, geheugentraining én creatieve, recreatieve en culturele activiteiten. Uitpunt RCG is dé centrale plek voor alles wat er bij RCG op het gebied van welzijn wordt georganiseerd. Bij het Uitpunt kunnen familie en vrijwilligers ook terecht voor materialen die gebruikt kunnen worden voor leuke activiteiten. Naast het Uitpunt beschikt RCG ook over een Retroscoop. Dit is een sfeervolle, kleinschalige thuisbioscoop. Ook in de woning is er aandacht voor een zinvolle besteding van de dag, passend bij de wensen en mogelijkheden van de bewoner. 

Klik hier voor meer informatie over dagbesteding. 

Sociëteit Tof

Daarnaast is er een speciale vorm van dagbesteding voor senioren die een bepaalde sociaal-maatschappelijke positie hebben gehad. Bij sociëteit Tof is er een specifiek aanbod voor hoger opgeleiden wat afgestemd wordt op de vroegere opleiding, werkverleden en/of hogere maatschappelijke. Denk aan: (kunst)schilderen, schaken, lezingen bijwonen, discussiëren, bezoek aan musea, bibliotheek of kerk, documentaires bekijken en bespreken. 

Klik hier voor meer informatie.  

Overige faciliteiten

Naast de genoemde faciliteiten heeft RCG een huiswinkel voor kleine boodschappen, gezellig grand café, pedicure, schoonheidssalon, kapsalon, behandelruimte voor fysio- en ergotherapie, binnentuin met voorterras en uiteraard alle voorzieningen van de Roermondse binnenstad op loopafstand. 

RCG thuis

Servicewoningen 

Bij RCG liggen vier appartementencomplexen, van verschillende woningbouwverenigingen, waar mensen zelfstandig wonen met zorg en ondersteuning van Proteion: Cuypershof, De Lombardije , Prinsenhof en Quartier Damianus . In een servicewoning woont u zelfstandig, met de zorg en ondersteuning van Proteion die u wenst. Het lokale wijkteam levert er thuiszorg, onze thuishulp  kan u helpen uw huis op orde te houden en u kunt gebruikmaken van zorg op afstand. Bekijk een overzicht van onze servicewoningen en lees meer over het Volledig Pakket Thuis.

Thuisservice 

Wilt u zelfstandig blijven wonen in uw eigen woonomgeving, maar wel gebruikmaken van de faciliteiten van zorgcentrum RCG? Dit kan met Proteion Thuisservice. U krijgt dan korting op de warme maaltijd en u kunt deelnemen aan het koffie-uurtje en aan de activiteiten. 

Vragen?

Stel ze aan ons klantcontactcentrum

088 - 850 00 00

(maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.30 uur)

Bel mij terug
Contact