Ouderen man en kinderen spelen met bal

Beleeftuin 'Buiten Gewoon'

Wie veel in de buitenlucht komt, slaapt beter, heeft meer eetlust en krijgt meer energie. Ouderen, en zeker mensen met dementie, hebben echter soms wat extra stimulans nodig om in beweging te komen. Proteion Hornerheide gaf daarom haar binnentuin een grote make-over. De nieuwe beweeg- en belevingstuin is een prachtige plek waar de bewoners en hun familieleden kunnen genieten, beleven en ontdekken. Van het boerenerf tot de schommel en het amfitheater; de zintuigen worden op alle manieren aangesproken.

Om bewoners en hun familie te stimuleren de buitenlucht op te zoeken en zo hun gezondheid te bevorderen, werd de binnentuin heringericht en omgedoopt tot ‘Buiten Gewoon’. Locatiemanager Frenk Niesten somt op waarom bewegen in de buitenlucht zo belangrijk is: "Daglicht, buitenlucht en beweging hebben een groot positief effect op je gezondheid. Denk aan eetlust, nachtrust en het in stand houden van de spiermassa. Daarnaast doet beleven en bewegen ook iets voor de hersenen: door iemand met dementie op de juiste manier te prikkelen, kun je het geheugen stimuleren en herkenning oproepen.”

Te doen en te zien

Op het boerenerf kunnen de bewoners de kippen voeren, de schommel helpt ontspannen en het muziek- en beweegpad maakt mensen alert en actief. In het amfitheater zullen regelmatig muziekgezelschappen optreden en op het terras kun je lekker zitten en de bedrijvigheid in de tuin bekijken. De vlinderhoek is speciaal ingericht voor mensen die zich even rustig willen terugtrekken. Buiten de tuin heeft Hornerheide tal van andere mooie plekjes, zoals de kinderboerderij. Daarnaast heeft elke bungalow een eigen tuin waar bewoners zelf groente verbouwen en planten verzorgen.

Samen iets ondernemen

Frenk: "Naast het activeren van onze bewoners willen we hiermee ook familieleden stimuleren om langs te komen. Het bezoeken van een partner of moeder met dementie die niet veel meer kan en weet, is soms best confronterend. Het is fijn om dan samen iets leuks te ondernemen.” De beweeg- en belevingstuin werd op zondag 7 juni 2015 feestelijk in gebruik genomen in het bijzijn van de bewoners, families, vrijwilligers, cliëntenraad en medewerkers van Hornerheide.

Zorgkaart NL waardering

Adres

Proteion Hornerheide
Hornerheide 1
6085 NM Horn
T: 088-850 00 00
E: info@proteion.nl

Proteion Hornerheide

Vragen?

Stel ze aan ons klantcontactcentrum

088 - 850 00 00

(maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.30 uur)

Bel mij terug
Contact