Ouderen man en kinderen spelen met bal

Proteion gaat nieuwe toekomstbestendige woonzorgvoorziening realiseren op locatie Proteion St. Jozef

Wessem, 23-02-2024


Proteion wil in Wessem op de kavel van het woonzorgcentrum Proteion St. Jozef en het aangrenzende terrein van het oude gemeentelijk zwembad een nieuwe toekomstbestendige woonzorgvoorziening realiseren die beter past bij de zorgbehoeften van de inwoners van Wessem en de lokale gemeenschap versterkt. De zorgorganisatie wil net zoals ze elders in Noord- en Midden-Limburg doet, ook in Wessem ouderenzorg en -ondersteuning organiseren in de wijk, dicht bij de mensen die de zorg nodig hebben. Proteion is in gesprek met Wonen Zuid en de Gemeente Maasgouw over de herontwikkeling van de kavels.

Op de locatie van woonzorgcentrum St. Jozef is al langere tijd nieuwbouw voor toekomstbestendige zorg beoogd. Het huidige gebouw is niet geschikt om deze zorg in te realiseren. Gekeken is of renovatie van het gebouw mogelijk is. Nieuwbouw blijkt de beste optie.

In verband met de plannen gaat Proteion samen met de huidige bewoners van St. Jozef en hun naasten op zoek naar nieuwe, passende woonruimte. De verwachting is dat vóór de zomer voor alle bewoners gepaste woonruimte is gevonden. Zodra alle bewoners verhuisd zijn, stopt de zorgverlening binnen Proteion St. Jozef.

De plannen hebben geen invloed op de werkgelegenheid. Er zullen geen gedwongen ontslagen vallen.

Bewoners, hun naasten, medewerkers en vrijwilligers van woonzorgcentrum Proteion St. Jozef zijn op 22 februari door de Raad van Bestuur geïnformeerd over de plannen voor de locatie en wat dit voor hen betekent. De Ondernemingsraad en de Cliëntenraad van Proteion waren hierbij aanwezig. De adviesorganen worden meegenomen in de besluitvorming en zullen nauw betrokken blijven bij de verdere uitwerking van de plannen.

Voorzitter Raad van Bestuur Wiel Ploegman: “Ondanks dat we allemaal weten dat dit besluit er een keer aan zou komen, is het een emotionele boodschap om te brengen. Als Proteion zitten we al drie decennia op deze locatie in Wessem. Medewerkers en vrijwilligers komen uit de directe omgeving. We zullen er alles aan doen om medewerkers en vrijwilligers voor Proteion te behouden en voor bewoners goede nieuwe, passende woonruimte te vinden.”

De nieuwe woonzorgvoorziening zal volgens Ploegman een combinatie worden van zelfstandig wonen mét en zonder zorg en, indien nodig, 24-uurs zorg. Ploegman: “We vinden het belangrijk dat we met ons zorgaanbod de lokale gemeenschap versterken en dus aansluiten bij de zorgbehoeften van ouderen in Wessem en omgeving. Recentelijk hebben we in samenwerking met Wonen Zuid 60 echtparen tussen de 65 en 85 jaar uit Wessem en de omliggende woonkernen geïnterviewd over hun voorkeuren voor woonzorgvoorzieningen. Deze inzichten nemen we mee in de herontwikkeling van het gebied.”

Over woonzorgcentrum St. Jozef

Bewoners

Woonzorgcentrum Proteion St. Jozef heeft een capaciteit van 45 bedden en biedt momenteel huisvesting aan 33 bewoners. Het huidige aanbod van de locatie past niet meer bij de zorgvraag van de inwoners van Wessem en omgeving. De afgelopen jaren heeft Proteion in de regio, in samenwerking met lokaal verankerde zorgondernemers, kleinschalige woonzorgvoorzieningen dichtbij en in de wijk gerealiseerd en daar gaat de voorkeur van cliënten naar uit. Dit succesvolle concept gaat Proteion nu ook realiseren in Wessem.

Medewerkers

Bij woonzorgcentrum Proteion St. Jozef werken momenteel 74 medewerkers in vast dienstverband. Daarnaast zijn er 50 vrijwilligers verbonden aan de locatie.

Aanleunwoningen

Naast de kavels waar de nieuwbouw is voorzien liggen aanleunwoningen. Deze zijn eigendom van Wonen Zuid en blijven bestaan. De bewoners die ondersteuning en zorg ontvangen van Proteion in deze aanleunwoningen zullen deze ondersteuning en zorg blijven krijgen. Ook de toekomstige bewoners van deze woningen kunnen op Proteion blijven rekenen voor ondersteuning en zorg.

Thuiszorg

Proteion blijft gewoon thuiszorg leveren in Wessem.


Nieuws

Horn, 16-04-2024

College van B&W bezoekt Proteion

Periodiek bezoekt het college van B&W een Leudalse onderneming. Dinsdag 9 april jl. bracht het college een bezoek aan Proteion in Horn. > Lees meer
Horn, 27-03-2024

Wegafsluiting N273 van 2 t/m 5 april

Ons Dienstencentrum en onze zorgcentra Proteion Hornerheide en Proteion St. Magdalena blijven tijdens de werkzaamheden gewoon bereikbaar. > Lees meer
Wessem, 23-02-2024

Proteion gaat nieuwe toekomstbestendige woonzorgvoorziening realiseren op locatie Proteion St. Jozef

Lees verder voor het volledige persbericht. > Lees meer
Horn, 16-02-2024

Artikel in ICT&health over ons succesvolle Powered by Proteion-concept

Proteion heeft de handen ineengeslagen met KPN Health. > Lees meer
Horn, 25-01-2024

Uniek traineeship voor verpleegkundigen en verzorgenden in Noord-Limburg

Een uniek traineeship waarin jij binnen twee jaar kennis maakt met verschillende zorginstellingen. > Lees meer

Vragen?

Stel ze aan ons klantcontactcentrum

088 - 850 00 00

(maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.30 uur)

Bel mij terug
Contact